Fogyás

Fogyás

Mindenki szíve szerint a lehető legrövidebb időn belül szeretne megszabadulni kilóitól, legkésőbb tegnapra. Nézzük azonban, milyen veszélyeket is rejteget a gyors fogyás.

Fogyókúra témában többször böngészek az interneten, és hát elszörnyülködök sokszor azon, amit látok. A gyors fogyásnak biztosan nagyon sok híve van, mert nem tudják, ezzel mit is tesznek a szervezetükkel.

Először is: a gyors fogyás megnöveli a striák kialakulását a test különböző részein. A gyors fogyást vagy hízást a bőr nem tudja követni oly gyors mértékben, mint ahogy a súlyvesztés történik, így kezdetben esetleg piros, halvány rózsaszín csíkok keletkeznek a bőrön, amik idővel gyöngyházfényűre kifehérednek, és hát eltüntetni sem lehet őket teljes mértékben. A bőr megereszkedik, csúnya, löttyedt lesz.

Másik hátránya: aki gyorsan fogy, az ugyanolyan gyorsan is hízik vissza, lehetséges, hogy még többet, mint amennyit a fogyókúra előtt nyomott kilogrammban. A szervezet a lassú változásokat szereti, nem tud a gyors “üzemmódhoz” alkalmazkodni.

Harmadik hátrány: aki gyorsan fogy, az kalóriabevitelét csak minimálisra szoríthatja, 1000 vagy akár 800 kalória alá, amivel biztos, hogy nem viszi be szervezetébe a szükséges anyagokat vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, létfontosságú fehérjéket, egészséges szénhidrátokat és zsírokat. Eredmény: hiánybetegség(ek), melyek akár a későbbiekben gyógyszeres kezelésnek is okot adhatnak.

Anyagcsere lelassulása: A drasztikusan csökkentett kalóriabevitelnek köszönhetően lelassul az anyagcsere, amit sokkal nehezebb lesz helyreállítani, mintha egy lassabb, de biztosabb fogyást választottunk volna.

 

Még néhány megjegyzés:

Sok olyan diéta lát napvilágot az interneten is, melyek gyors fogyást ígérnek (turbódiéta, gyors fogyás-szigorú diéta, anyagcsere átalakító diéta, reggeli banándiéta, stb.), ezeket néha elborzadva olvasom, és ezzel együtt azt is, hogy az emberek mit nem merényelnek saját maguk ellen.

A siker érdekében képesek elhinni azt, hogy két hetes (mivel nem is engedélyezett tovább ez a fajta diéta (=a gyors fogyás-szigorú diétáról van szó, más néven anyagcsere-diéta – de nehogy elhiggyétek, hogy átalakítja az anyagcseréteket, legfeljebb negatív irányban!!!) irdatlan mennyiségű tojás- és húsevés mellett, valamint egy reggeli feketekávéval indítva a napot megváltozik minden. A gabonafélék teljes kiiktatása, a megszorított kalóriabevitel, a koleszterinbevitelről nem is beszélve, egyes esetekben akár életveszélyes is lehet.

Olyan diétába ne is kezdj, ami ezt ígéri (sőt, olvastam: 8 nap alatt 13 kg-mot :) – hát kacagnom kellett, ígérni mindenki tud!!! Ezt ne felejtsd! És olyanba sem, ami azt mondja, hogy csak x y napig alkalmazd. Ez már azt takarja, hogy nem oké vele minden, ha tovább folytatod, annak még károsabb következményei lehetnek.

A súlyfeleslegedet sem 2 hét alatt szedted fel, ne is várd, hogy ennyi idő alatt megszabadulsz tőle. Kiábrándító igazság, de én nem szeretnélek kábítani Téged semmivel.

Válaszd az egészséges, mértékletes táplákozással és testmozgással körített lassabb, de biztos fogyást. Meglátod, energiaszinted is megnő majd, és a kilók sem térnek vissza, a bőröd is szép marad, és a szervezeted is kitisztul a méreganyagoktól, valamint egészségesebb is leszel.