Meditáció és jóga – bevezető kezdőknek

Meditáció és jóga – bevezető kezdőknek

Egy harmadik, szilárd eredménnyel rendelkező terület az együttérzés vizsgálata. Davidson szerint az együttérzés gyakorlata, mint például a szeretet-kedvesség meditáció, nagyon gyorsan működik, néha hatással van a nyolc napos gyakorlatra. „Ez nem jelenti azt, hogy ezek a hatások el fognak tartani” – mondja -, de ez azt jelenti, hogy a kedvesség lehet az elme belső része. Amit a gyakorlatnak köszönhetünk, ismételjük meg velünk a minőséget, hogy könnyebben hozzáférhetővé tegyük. ”

A Davidson laboratóriumában végzett egyik tanulmányban egy önkéntes csoport egy kéthetes együttérzéses meditációs programot tartott, és az agyukat szkennelték, miközben az empátiára emlékeztető képeket néztek. Aztán játszottak egy olyan játékot, amelyben el kellett dönteniük, mennyi segítséget nyújtanak az áldozatoknak, akiket egy görnyedt „diktátor” csaltak. Végül az együttérzéses képzésen részt vevő önkéntesek kétszer annyi pénzt adományoztak az áldozatoknak, mint a ellenőrző csoport. Agyi vizsgálatuk pedig fokozott aktivitást mutatott az áramkörökben a figyelem, a perspektívák figyelembe vétele és a pozitív érzések szempontjából. Hasonlóképpen, más tanulmányok azt találták, hogy az együttérzés meditáció erősíti a prefrontális kéreg és az agy áramkörei közötti kapcsolatot örömmel és boldogsággal, ahogyan a maitri elvét is tanítják a jóga kezdő gyakorlóinak.

Az egyik terület, ahol az eredmények nem olyan ígéretesek, az orvosi kutatási terület. Bár számos tanulmány kimutatta, hogy az MBSR és más módszerek segíthetnek a fájdalom és a szorongás csökkentésében, az eredmény nem olyan

jó, amikor gyógyászati szindrómákat gyógyít vagy megpróbálja felfedni a betegség okait. Van némi bizonyíték arra, hogy a rövid távú tudatképzés csökkenti a gyulladást, és hogy a hosszabb, intenzívebb programok ösztönözhetik a telomeráz növekedését, a DNS sejtjét, amely lelassítja a sejtes öregedést. De alapos felülvizsgálat után Goleman és Davidson arra a következtetésre jutottak, hogy a legjobb tanulmányok elsősorban a pszichológiai zavargások csökkentésére összpontosulnak, ami súlyosbíthatja a betegség által okozott szenvedést, nem pedig a mögöttes biológiai mechanizmusok felfedezését.

Hogyan lehet megszabadulni az éntől

A közelmúltban a kutatók elkezdték megvizsgálni a folyamatos meditáció hatását a hosszú távú orvoslásra. Az egyik legfontosabb felfedezés az, hogy az ismételt gyakorlatok általában kevésbé kapcsolják össze a tapasztalt szakembereket a folyamatban levő narratívákkal, amelyek magunkról alkotnak. És ez kezd új fényt bocsátani az agyi áramkörök működésére.

Az egyik legfontosabb felfedezés az, hogy az ismételt gyakorlatok általában kevésbé kapcsolják össze a tapasztalt szakembereket a folyamatban levő narratívákkal, amelyek magunkról alkotnak.

Bár az agy csak a testtömeg körülbelül 2% -át teszi ki, a test metabolikus energiájának körülbelül 20% -át égeti meg, még akkor is, ha semmit sem csinálunk. Miért? Mert amikor egy speciális mentális feladatra nem koncentrálunk, az agy alapértelmezett módú hálózata – az elsődleges kortexet a limbikus rendszert összekötő csomó – rendkívül aktívvá válik, összekapcsolja a gondolatokat, az érzelmeket, a reményeket és az álmokat egy összetartó ön-narratív. A meditáció és a jógagyakorlás megzavarja ezt a folyamatot, és felkészít minket arra, hogy észrevegyük, mikor elménk elkíséri, és visszahozza a középpontba. Ezzel többször megismételve, hogy a kutatók spekulálnak, erősítjük a prefrontális kéreg és az alapértelmezett mód közötti kapcsolatot, és ez lecsillapítja az önzavaros elmét.

„Mindannyian magunkban hordozzuk magunkról az elbeszélést, ami specifikus agyi áramkörökhöz kapcsolódik” – mondja Davidson. „Az egyik szélsőségében beszélhetünk klinikai depresszióval rendelkező emberről, akit ez a narratíva tényleg ragadhatja meg, és névértékű. De amit bizonyos típusú jógik által is végzett, de alapoktól is alkalmazható meditációs gyakorlattal tanultak meg, nem szabad megszabadulni a narratívától, hanem egyszerűen megváltoztatni a kapcsolatunkat, hogy barátunk helyett inkább ellenségünk legyen. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ne vessünk bele a narratívába, hogy egészségesebb önérzetet alakítsunk ki. ”

További tartalmak:

https://www.jogaunio.hu/

http://jogameditacio.blog.hu/