Keresőoptimalizálás SEO történelem, Google

Keresőoptimalizálás SEO történelem és a Google

Azt nem sokan tudják, hogy a keresőoptimalizálás alapjait a tudomány már lerakta az asztalra a múlt században. A SEO alapjai egészen az 1900-as évek elejéig vezethető vissza. A múlt században igen csak fejletlen volt az internet, így ez azt eredményezte, hogy az információ is kevésnek bizonyult a weben. A kisebb információhalmaz, nem igényelt keresési felületeket, így a hagyományos SEO kialakítása még későbbre tolódott.

Google keresőoptimalizálás
Google keresőoptimalizálás

Anno a betárcsázós internet is újnak számított a témában. Meg kell említeni a világ első search engine fejlesztését, ami az Archie nevet kapta. Az Archie ma már 27 éves múltra tekint vissza, ugyanis a 90-es években került először a piacra. A 90-es évek közepén már működött a mai keresőoptimalizálás mechanizmusa. A keresőmotorok a különböző kifejezésekkel együtt dolgoztak a weboldal által tartalmazott hivatkozásokkal.

 

97-ben robbant be az IT világába a keresőoptimalizálás kifejezés. Egy újabb mérföldkő következett a keresőoptimalizálásban, amikor az ún. page rank technika létrejött. Ez azt szolgálja, méri, hogy az internet használók milyen sokan vagy éppen milyen kevesen klikkelnek az adott weboldalra véletlenszerűen. Ez a technika megmutatta azt, hogy vannak erősebb illetve gyengébben teljesítő weboldalak. A page rank elvezet minket egy újabb lépcsőfokhoz 98-ba, ez volt ugyanis az a név, melyben két egyetemista, Larry Page és Sergey Brin létrehozta a Google-t.

Ha évvel később, a Google állítása szerint, több mint 200 metódust alkalmaz a keresőoptimalizálással kapcsolatban. Ezek a nyilvánosság számára titkosak, csak úgy mint a Google konkurensei számára is. Kisebb keresőoldalak vannak, akik nem titkolják a SEO metódusaikat. 2004 után nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megújuljon a keresőoptimalizálás. 2005-ben a Google a log in funkcióval forradalmasította a SEO-t. Ugyanis így egyszerű volt tárolni a bejelentkezett felhasználók kereséseit, így az előzményekhez lehetett igazítani a keresőben megjelenő találatokat.

Ekkor megjelent a felhasználói igényekhez szabott SEO technika. Az alkalmazását 2009-ben osztották meg a nyilvánossággal. 2010-ben a Google két dolognak is nagy hangot adott. Az egyik a fizetett linkek visszaszorítása volt, valamint a másoló weboldalak kiűzése, visszaszorítása. Utóbbi rosszabb helyezést von maga után a keresőoldalban.